LEFKOŞA – Mayıs ve hazirandaki genel seçimlerde iki ağır yenilgi yaşayan Yunanistan’ın ana muhalefet parti SYRIZA, 24 Eylül Pazar günü yeni liderini seçti. Ünü düne kadar ülke ve dünya genelinde yayılmamış olan Yunanistanlı-ABD’li girişimci Stefanos Kasselakis, ülkenin ikinci büyük partisinin liderliğini eski başbakan Aleksis Çipras’tan devraldı.
‘BEN BİR FENOMEN DEĞİLİM, BEN TOPLUMUN SESİYİM’
Daha önce siyaset deneyimi olmayan Kasselakis, oyların yüzde 97,39’unun sayıldığı pazartesi sabahı itibarıyla, yüzde 56,04 oy alarak rakibi Efi Ahçıoğlu karşısında seçim yarışını ilk sırada tamamladı. Kasselakis, 70 bin 810 oy alırken, 55 bin 546 oy alan Ahçıoğlu’nun oy oranı yüzde 43,96’da kaldı. Dört hafta kadar önce SYRIZA’nın başkent Atina’daki genel merkezinin önünde sevinç gösterileri arasında adaylığını açıklayan 35 yaşındaki Kasselakis, seçim zaferinin ardından destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Bugün ışık kazandı, umut kazandı, gelecek için umut. Ben bir fenomen değilim. Ben bir toplumun sesiyim ve sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım. Yarın zor iş başlıyor” mesajını verdi.
2015 YILINDAN BU YANA DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYOR
SYRIZA’nın yeni lideri Kasselakis, 1988 yılında Maroussi, Attiki’de doğdu. Resmi biyografisinde iş insanı ve siyasetçi olduğu bilgileri yer alıyor. Kâr amacı gütmeyen çevrimiçi platform “CVfromGreece”in kurucu üyesi olan Kasselakis, geçmişte çeşitli yayın organlarında yazılar yayımladı. “Farlie Maritime” adlı denizcilik şirketinin CEO’su ve teknoloji girişimcisi olan Kasselakis, yakın geçmişte Goldman Sachs’ta yatırım analisti olarak çalıştı. Eğitimini Wharton School of Business, University of Pennsylvania’da finans alanında, College of Arts & Sciences, University of Pennsylvania’da uluslararası çalışmalar alanında tamamladı.
Partisi SYRIZA, internet sitesindeki biyografisinde, Stefanos Kasselakis için “2015 yılından bu yana denizcilik sektöründe aktif olarak çalışmaktadır. Hellenic Mathematical Society’nin ‘Archimedes’ yarışmasında gümüş madalya kazanan Stefanos, Matematiksel Balkan Gençlik Oyunları’nda ülkemizi temsil etmiş ve bu başarısı sayesinde 14 yaşından itibaren göç ettiği ABD’nin Massachusetts eyaletinin Andover kentindeki Phillips Academy Lisesi’nden tam burs kazanmıştır” bilgilerini paylaştı.
SYRIZA’nın yeni lideri, eğitimine ek olarak, 2008 ABD Başkanlık Seçimleri’nde o zamanki Demokrat Senatör Joe Biden’ın ekibinde gönüllü olarak çalıştı. Ayrıca Washington DC’deki dış politika düşünce kuruluşu Center for Strategic and International Studies’de görev yaptı.
CİNSEL YÖNELİMİNİ AÇIKLAYAN İLK LİDER: ‘AİLEYİ AİLE YAPAN SEVGİDİR’
Öte yandan, Kasselakis’in liberal dünya görüşü, eğitimi ve ABD’de Demokratlara yakın durması Yunanistan medyasında geniş yankı buldu. Yeni liderin liberal çizgisi SYRIZA içinde avro-marksist kesimlerin olumsuz tepkisine neden olurken, medya partinin yeni liderin özel hayatını da mercek altına aldu. Yunanistan medyasına yansıyan haberlere göre, Kasselakis SYRIZA liderliğine seçilmeden önce ABD’nin Miami kentinde yaşıyordu.
Stefanos Kasselakis, son yıllarda yaşamını mesleği hemşirelik olan Tyler McBeth ile birleştirdi. Adaylığının açıklanmasının ardından Kasselakis eşi için “Büyük bir kalbi ve gerçek bir nezaketi olan birini bulduğunuzda, onu elinizden geldiğince sevmeye çalışırsınız! Çünkü aileyi aile yapan sevgidir” ifadelerini kullandı. Kasselakis, Yunanistan’ın cinsel yönelimini toplumla paylaşan ilk parti lideri olarak tarihe geçti.
SEÇİM ZAFERİ SYRIZA’YI BÖLDÜ
Kasselakis’in beklenmeyen zaferi SYRİZA’da tepkilere de neden oldu. Kasselakis’in liberal profili, partinin avro-marksist kanadını rahatsız etti. Kasselakis’in seçilmesinden saatler sonra partinin önde gelen isimleri, hareketin birliğinin geleceğini tartışıyor. Parti genel merkezinde ise yaklaşan bir bölünme iddiası hakkında spekülasyonlar yapılıyor.
Kasselakis’in adaylığının açıklanmasından önce SYRİZA’nın yeni lideri olarak görülen Ahçıoğlu, dünkü oylamanın sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından, parti içindeki bölünmeyi göz önünde bulundurarak, destekçilerine birlik mesajı gönderdi. Kaselakis’in ana muhalefet partisinin lideri seçilmesinin ardından SYRIZA’nın Koumoundourou Meydanı’ndaki bürosuna gelişinde yaptığı açıklamada Ahçıoğlu, “Şahsıma verilen oy hayatımın en büyük onuruydu. Özveriyle hizmet edeceğim. Yarından itibaren Yeni Demokrasi’ye karşı militan ve yapısal bir muhalefet için mücadele başlayacak” diye konuştu.
‘SOL HER ŞEYE RAĞMEN BURADA’
Daha önce SYRIZA liderliğine adaylığını koyan, Ahçıoğlu’nun destekçisi eski maliye bakanı Efklides Tsakalatos ise konuya ilişkin açıklamasında, parti içindeki güçlüklere ve zor duruma işaret etti. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Tsakalatos, “Sol (herşeye rağmen) burada. Sol, zor zamanlara alışkındır. Zaferlerimizin, fikirlerimizin ve değerlerimizin mirasıyla her zaman solda yer almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
SYRIZA milletvekillerinden Stelios Kouloglou da İngiltere’nin The Guardian gazetesine verdiği demeçte benzer bir tonda şunları söyledi: “Bu bildiğimiz SYRIZA’nın sonu; bu parti bu gece öldü. Kasselakis neredeyse bir anda ortaya çıktı ve şimdi yönetimde. Bu çılgınca bir şey. Birkaç ay önce kimsenin inanmayacağı bir senaryo.”
SYRIZA’NIN GAZETESİNDEN ‘BİRLİK’ MESAJI
SYRIZA’nın resmi yayın organı AVGİ gazetesi ise Kasselakis’in zaferinin ardından yayımladığı ilk baş yazısında birlik mesajı verdi. “Birlik” başlıklı makalede “SYRIZA’nın önünde yerel seçim mücadelesi var, toplumdaki etkisi için çok önemli bir mücadele ve 9 ay içinde Avrupa seçimleri mücadelesi var. SYRIZA-İlerici İttifak’ın başkanı dünden beri genç bir adam, Stefanos Kasselakis. SYRIZA’nın başında geçirdiği 15 yılın ardından Aleksis Çipras, Yunanistan ve Avrupa siyaset sahnesinde olağanüstü bir partinin en önemli varlığı olan ağır bir miras bırakıyor: Savaşması ve iktidara geri dönmesi gereken bir parti” denildi.
Makalenin devamında ayrıca şu ifadelere yer verildi: “SYRIZA seçim sürecinden bölünmüş olarak çıkıyor. Birlik ve yeniden gruplaşma, SYRIZA’nın hükümet olma iddiası olan bir parti olarak varlığını sürdürebilmesinin ön koşulu. SYRİZA’nın önünde, toplumdaki etkisi açısından hayatî önem taşıyan yerel seçim mücadelesi ve dokuz ay sonra da Avrupa seçimleri mücadelesi var.”